Efectul Matrix, BulletTime sau Wachowsky, facut cu aparate Polaroid
Chiar daca lucrurile complexe de cele mai multe ori tind sa fie extrem de greu de inteles, orice entuziast al seriei Matrix, sau macar al primului film din respectiva serie, a ramas profund impresionat de ceva ce a ramas in istorie ca efectul Matrix. Respectivul efect, care dupa aceea a fost folosit excesiv in jocuri si in multe filme, initial a fost realizat cu o serie de camere plasate la cateva zeci de centimetri una de alta, in asa fel incat un singur cadru este filmat simultan din, practic, orice unghi posibil pe un singur plan.
Chiar daca o mare parte din munca se desfasura la postprocesare, context in care continutul video de la toate camerele era folosit pentru a da efectul unei singure camere video care se plimba in jurul un glont, de exemplu, sau al unui personaj care se lasa extrem de impresionant pe spate, sentimentul creat de ideea fratilor Wachowsky a ramas in istorie.
Plecand de la respectiva idee, dar inlocuind camere video profesionale cu aparate Polaroid extrem de accesibile, in numar de 20, un anume Sam Blanchard in cadrul unui targ intitulat Makers Faire, in New York, a vrut sa recreeze respectivul efect descris mai sus. Sub numele de Polaroid Matrix, un cerc format din 20 de camere plasate la distante egale unele de altele si conectate la un declansator avansat pentru a da ,,click” la momentul potrivit pe toate aparatele, respectivul individ a facut furori.
Era suficient ca cineva sa se aseze in cercul respectiv, el sa apese pe un buton, camerele Polaroid sa cante la unison zgomotul de declansare aferent unui astfel de aparat, si in secunda urmatoare doritorul sa se trezeasca cu o stiva de fotografii proprii aceluiasi brand: Polaroid.
In continuare nu trebuia decat ca doritorul sa rasfoiasca la viteza mai mica sau mai mare respectiva stiva si sa traiasca sentimentul, mai mult sau mai putin, pe care l-a trait Keanu Reeves in filmul cu pricina. Sunteti impresionati? Daca nu, urmariti clipul de mai jos, care reproduce ceea ce va ramane in istorie ca Polaroid Matrix: